Processbeskrivning filmen Snooze

Videoredigeringskurs 7,5 p

Högskolan Väst

Trollhättan 2009-11-02

 

Den kreativa processen

Tankarna började rulla redan första lektionen då Lennarth hade en föreläsning om dramatiskt berättande i kursintroduktionen. Under snoozandet läggs hjärnan in i REM-sömn då man sover ytligt, men man drömmer mycket. Första tanken var att ta en av mina egna drömmar och väva in den i en film. Men efter denna idé har jag inte drömt några realistiska drömmar, så den idén slopades. Senare utvecklade jag idén om att använda ett element ifrån drömmandet som ett halsband eller något för att återknyta det vakna tillståndet till REM sömnen. Tillståndet mellan vaknande och dröm är det vanligaste tillfället för folk att uppleva hallucinationer då hjärnan inte är fullt medveten än. När jag skulle skriva storyboarden för kursen Digital berättarteknik blev jag inspirerad till att ha ett skrämmande element som på något sätt segrar över den snoozande människan. Först hade jag tänkt att det skulle vara ett slagsmål men tänkte sedan på det jag fick höra i ljudkursen om antyda på faran istället för att visa monstret direkt gör filmen mycket läskigare. Tillslut blev resultatet av berättelsen en inre kamp mellan huvudrollen- den trötta kvinnan och antagonisten- snoozedemonen. Genom att tänka på vinklar när jag skrev fick jag en god bild över hur jag ville ha filmen och vad som skulle finnas i fokus. Jag tror att storyboarden hjälpte mig att strukturera mitt arbete till en berättelse som håller ihop lite bättre.

Den produktiva processen

Filmandet gick utan större svårigheter. Jag använde mig av ljussättning som förstärkte skillnaderna mellan scenerna. Vissa gav jag mindre ljus för en lite mer skrämmande och/eller nattlig känsla. Vissa scener ljussatte jag med mera ljus och från många håll så att skuggorna inte skulle bli allt för tydliga. Jag delade upp filmandet på två dagar eftersom kameran var ganska fullbokad. Det jag skulle ha kunnat tänka på till nästa gång här är att boka den lite tidigare så att jag kan vara säker på att det finns tillräckligt med tid att spela in. Den första inspelningsdagen hade jag hjälp av ett par vänner som hjälpte mig rigga upp belysning och kamera. Egentligen hade jag kunnat göra detta själv, men det är alltid trevligt med sällskap och hjälp. Däremot var de till stor hjälp när det kom till att bära sakerna. Att transportera dom fram och tillbaka från skolan till Sylte. Detta problem fick mig att fundera över varför inte denna uppgift var en gruppuppgift. Men jag antar att andra löste det med lite samarbete mellan filmteamen. Andra filmningen var jag helt ensam med ett stativ och en bärbar liten ljussättning. Det gick ganska bra och var inte särskilt svårt och gav mig lite större frihet och jag kände mig mindre stressad då jag visste att ingen behövde vänta på mig att bli klar för tagning. Det gav mig också lite tid att utforska kamerans olika funktioner lite mer. Dock använde jag mig inte av någon särskild inställning när jag filmade utan ville få ett mer naturligt resultat.

Redigerings processen

Det lättaste i denna delen av processen var att klippa ihop delarna till en hel berättelse. Problemet uppstod när jag skulle återuppta arbetet efter första filmningen. Jag skapade en ny mapp för andra filmningen. Det hela blev väldigt trassligt och jag måste säga att nästa gång ska jag ta det lugnt och spara filerna på rätt ställe från första början. Andra problemet uppstod när jag skulle testbränna så ville den inte acceptera mina ljudfiler. Dessa raderades eftersom jag inte ville ha ljudet från kameran i filmen. Efter detta fokuserade jag på att spela in ljuden till filmen eftersom dessa fattades bokade jag ljudutrustning och satte igång. Efter några inspelningar insåg jag att det skulle bli ganska svårt att få ljudet att passa in trots att jag använde mig av den ljudlösa versionen till hjälp för att få någon slags synk. Så jag började mitt letande av ljud på freesound och hittade ett antal läskiga ljud som jag sedan omarbetade till kortare snuttar i ljudredigeringsprogrammet Audacity. I samma veva passade jag på att tona in  och tona ut några ljudklipp så de smälter in bättre, samt omarbeta bort oljud med equalisatorn. Efter ljudredigeringen satte jag in ljuden och brände ut en skiva på filmen. Meny hade jag inte tid att göra denna gång så det får bli en annan gång. Jag kände inte att det behövdes då filmen inte har något tal och titeln är på engelska vilket är ett internationellt språk. Eftersom jag inte hade en meny använde jag mig av "one step" när jag brände ut min film på skiva. För omslaget använde jag en skärmdumpar ur filmen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0