Artikelreferat på Stress och minnesfunktion

Eva

Kognition och interaktion KIB101

 

 

Artikelreferat på Stress och minnesfunktion

Skrivet av: Ingibjörg H. Jonsdottir och Susanne Ellbin

Ur: Socialmedicinsk tidskrift 2/2007

 

Sammanfattning

Denna uppsats beskriver kortfattat vad som sker med de kognitiva förmågorna när vi utsätter oss för stress under längre perioder.

Studier på djur och tidigare kliniska erfarenheter visar på att stressrelaterad kronisk trötthet och depression leder till nedsatta kognitiva förmågor; uppmärksamheten är lägre och den kognitiva processen att hantera sinnesintryck till minnen är nedsatt.

 

En av de viktiga delar i hjärnan för att hantera stessen är Hippocampus. Hippocampus är området i hjärnan där vi bearbeta ny information, medveten inlärning och framkalla minnen. Även kallad “gateway to memory”.

 

Notis: Hippocampus har även väckt ett stort forskningsintresse tack vare dess förmåga att bilda nya celler och nervceller i den vuxna hjärnan.

 

För en välfungerande minnesfunktion krävs samspel med framförallt hippocampuset, frontala kortexet och amygdalan. Dessa spelar en viktig roll i stresshanteringen i HPA-axeln.

 

(Hypofys-hypothalamus-binjure) HPA-axeln :

Amygdalan, frontala kortex och hippocampus styr hormonet kortisol och har även viktiga funktioner när det kommer till minne och inlärning.

 

Notis: Kortisolet i sin tur har en negativ påverkan på ämnesomsättning,immunförsvar då denna är aktiv eftersom de minst nödvändiga kroppsfunktioner bortprioriteras när kroppen ställer in sig på stress.

 

(Autonoma Nerv Systemet) ANS-axeln: har två lägen varav den Parasympatiska är viloläget och det Sympatiska är det aktiva läget vid stress. I det Sympatiska läget skapas utsöndring av hormonet noradrenalin vilket i sin tur skapar adrenalin vilket får blodtrycket att höjas och hjärtslagen att öka.

 

Hippocampus (och frontala kortex) har kortisolreceptorer och är på grund av detta känsliga för ämnet kortisol som Amygdalan utsöndras vid stress. Hippocampus reglerar mängden kortisolutsöndringen.

 

Notis: Observera dock att hela HPA-axelns komplexa kontrollering ännu inte fullt utforskad och inget kan fullt säkerhetställas.

 

På grund av Hippocampus mängd av kortisolreceptrorer är denna känslig och en långvarig belastning kan leda till att förmågan att skicka nervsignaler kan minskas samt kan nervceller förstöras. Dessutom minskas antal hjärnceller samt förmågan att bilda nya hjärnceller.

 

Eftersom Hippocampus är en viktig del av inlärningen så kan detta resulterar i att folk som lider av utbrändhet och stressrelaterade psykiska sjukdomar tenderar att få problem med inlärning av nya saker och minnen.

 

Vid (neuropsykologisk) undersökning mäts de kognitiva förmågorna bland annat; uppmärksamhet,  minne, visuospatial förmåga,  exekutiva funktioner samt snabbhet/uppmärksamhet.

 

Bland annat testas det episodiska minnet testas genom en återgivning av text. Omedelbart och med intervaller.

 

För att motverka en ökad kortisolmängd i hjärnan och därmed minnesbrist och bristande fokus rekommenderas: att stressen inte är bestående och att man ska se till att få sömn av god kvalité.

 

Tanke;

Hur mottagbara är dessa individer som lider av kronisk trötthet för reklam och annan slags medial information?

Referenser

Elektroniska:

Jonsdottir, Ingibjörg H. & Ellbin, Susanne Stress och minnesfunktion

Uppdaterad: 2007

Tillgänglig: http://www.socialmedicinsktidskrift.se/smt/index.php/smt/article/viewFile/611/431


RSS 2.0