DDB Podcasting

podcast [{'}p{Q}dk{A}{:}st;]
Ordet podcasting sägs komma från antingen Apples bärbara produkt för lagring av ljudfiler: iPod och det engelska ordet för sändning- broadcast.
Ett annat påstående angående ordets härkomst finner vi i en förkortning till ordet POD - Personal On Demand broadcasting.
(Goldsboroug, 2007, elektronisk. Oxford University Press, 2006, elektronisk. Wikipedia,2009, elektronisk)
Användningsområde
Oavsett vilket ordets ursprung är så används podcasting främst för portabel ljudfils förvaring, överföring och förbrukning. Tanken är att man ska kunna ladda ner den ljudfilen man vill lyssna på och prenumerera på sådant man finner intressant.
Till en början användes podcasting som ett redskap att skapa webbradio för teknik entusiaster. Senare utvecklades tekniken och även det sociala förhållningssättet så att podcasting blev en del utav vardagen. Podcastingen kan användas i inlärningssyfte, underhållningssyfte och informationsspridnings syfte då en chef vill ha ut information till företaget. (Goldsborough, 2007, elektronisk)

Filformat
MP3 var/är den vanligast förekommande filformatet när det kommer till podcasting (wikipedia, 2009, elektronisk). Mp3 är en destruktiv komprimeringsform; vilket innebär att denna skär bort diskanten, de högsta tonerna och basregistret- de lägsta tonerna för att få ett kompakt format. Lyckligtvis är det svårt att höra skillnaden på en komprimerad och ett icke komprimerat filformat i en talad produktion. Detta på grund av att en människas röst har inte så stort frekvensregister. Det lilla formatet gör det lättare att ladda upp och ner filer.
(Andreasson & Rylander 2005)


Diskussion fördelar och nackdelar med podcasting
En av de fördelar som finns i att användandet av podcasting är kontrollen som konsumenten får av att kunna få höra vad hon vill när hon vill förutsatt att materialet finns (Goldsborough, 2007, elektronisk. Ridåker m.fl. 2006 s. 9). Detta ser jag som till skillnad från radions "önsketimme" ett stort steg mot att ge konsumenterna kontrollen över mediet.
Nackdelen med distributionsformen är att det inte alltid går att vara aktuell eftersom formen förutsätter en nedladdning av informationen (Goldsborough, 2007, elektronisk). Därför är det kanske bättre att streama nyheterna istället.




Referenser:
  • Andreasson, Claes & Rylander, Per Erik 2005 Berätta med ljud
  • Studentlitteratur AB
  • Lund
  • motivation till val av referens
  • granskningsbar: 4/5
  • referenser: 4/5
  • trovärdighet: 4/5
  • förnybar: 1/5
  • objektivitet: 3/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0